Brabantse ondernemer verwerkt voedselbosoogst tot nieuwe producten

Door: Maaike de Reuver | Leestijd: 2 minuten

Voedselbossen zijn goed voor de biodiversiteit, stimuleren een gezond bodemleven en leveren een breed scala op aan gewassen en smaken. Tegelijkertijd kan dat brede scala aan producten ook een nadeel zijn. Want wat moet je als chef of cateraar met al die verschillende ingrediënten?

De Brabantse Marieke Vanthoor heeft de oplossing. Vanuit haar bedrijf Boslekker verwerkt ze de oogst van voedselbossen tot houdbare producten.

Een voedselbos is eigenlijk net een gewoon bos, alleen groeien er in een voedselbos eetbare gewassen. In vergelijking met het telen van eetbare gewassen op een akkerbouwbedrijf is het in een voedselbos niet de mens (de boer), maar de natuur die het ritme bepaalt.

Van voedselbos tot bord

De producten die uit voeselbossen komen, verwerkt Vanthoor vanuit haar bedrijf Boslekker tot houdbare producten, waarmee ze de oogst toegankelijk maakt voor het grote publiek. Daarmee is de start-up de schakel tussen de agri- en de foodsector. Boslekker maakt van de producten uit de voedselbossen onder andere jam, siroop, sap, kruidenmix en thee. Vitam is een van de afnemers, de cateraar verwerkt de producten van Boslekker in hun gerechten.


Ondernemen in Brabant

Vanthoor streeft ernaar een verwerkingshub te openen in regio Veghel, Gemeente Meierijstad, waar veel foodbedrijven zijn gevestigd. De hub moet als blauwdruk dienen voor vergelijkbare initiatieven in andere regio's. 

Ook is Vanthoor een van de deelnemers van het JUMP-programma, een talentontwikkelingsprogramma vanuit AgriFood Capital. Ze ontmoette daar onder andere Do Bongers, expert op het gebied van fermentatie. Samen met Bongers is Vanthoor bezig met het opzetten van een productlijn waarbij producten uit het voedselbos worden gefermenteerd.

 

Bron: Food Inspiration Magazine

Scroll terug naar boven