Zoete aardappel toast met paddenstoelenpuree

Myra Madeleine
Door: Myra Travel Foodie

Alle ingrediënten voor deze fijne vegan amuse haalde ik op bij de Walhoeve, één van de afhaalpunten van het regionale super initiatief Brabants Streekgoed Hier bestel je in een paar klikken online verse zuivel, kaas, vlees, groenten en nog heel veel meer van diverse boeren uit de regio. Ideaal als samen genieten van lekker eten, net als bij mij, in je Brabantse DNA zit!

En ook mooi meegenomen dat dat lekkere eten ook nog eens uit de buurt komt. Kiezen voor verse, gezonde en duurzame producten uit je buurt, is namelijk niet alleen beter voor jou, beter voor het milieu, maar ook beter voor de boer. Met de oranje zoete aardappelen van kwekerij Schuurmans als basis maakte ik in combinatie met shiitake, enyngii en grijze oesterzwammen een waanzinnig belegd toastje.

Myra Madeleine
TIP:

"Schenk je gasten er een lichte rode wijn bij en geniet samen van het nieuwe bourgondisch!"

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

Recept Myra zoete aardappel toast

Bereidingswijze:

1. Snijd de paddenstoelen in partjes van ongeveer anderhalve centimeter. Ook de stelen want die kunnen gewoon meegebakken worden. Houd eventueel een paar kleine ´hoedjes´ heel tijdens het bakken zodat je deze als garnering kunt gebruiken. Smelt de kokosolie in een koekenpan.

2. Voeg, zodra de kokosolie is gesmolten, een gesnipperd sjalotje en een fijngehakt teentje knoflook en wat verse tijm blaadjes toe. Als de ui glazig is mogen de gesneden paddenstoelen erbij. Bak ze in een paar minuten mooi rondom totdat ze gaar maar nog wel stevig zijn. Houd naast de hele ´hoedjes´ nog een paar extra stukjes apart ter garnering.

3. Schil de zoete aardappelen, snijd er twee in plakken van ongeveer een halve centimeter en kook de andere twee gaar in ruim water. Plaats de plakken ongeveer twee minuten in een contactgrill totdat ze gaar zijn en mooie grill randen hebben (in een grillpan kan ook). Giet de twee inmiddels gaargekookte zoete aardappelen af en mix deze in een blender met de gebakken paddenstoelen en mix het tot een glad geheel. Breng op smaak met zout en peper.

4. Leg op elk speciaal voor BrabanDISH ontworpen bordje, 1 zoet aardappel toastje. Maak met 2 natte kleine lepels een mooie quenelle, zo´n ovaal bolvormig vormpje dat je chefs vaak ziet serveren. Leg deze op het toastje en garneer met de achtergebleven paddenstoelen en wat verse tijm.  

Smakelijk!

Myra Madeleine
Myra

"Benieuwd hoe ik tot dit heerlijke recept ben gekomen? In mijn blog vertel ik je meer over de boerderijwinkel waar ik deze lokale producten ophaalde en deel ik tips over koken met ingrediënten van Brabantse bodem."

Scroll terug naar boven