Gekarameliseerde venkel met frisse geitenfeta

Myra Madeleine
Door: Myra Travel Foodie

Net als voor de Brabantse steaktartaar die ik combineerde met romige waterbuffelmozarella uit de regio, vond ik alle ingrediënten ook voor deze amuse lekker dichtbij huis. Volledig vegetarisch dit keer!

Dankzij de 'one stop shop' Brabants Streekgoed waar je producten van meerdere boeren uit de regio kunt vinden, werkte ik voor dit recept met venkel die rechtstreeks van het Middelbeerse land komt, overheerlijke volle romige boerenboter (oh my!) van de Ambachtshoeven in Raamsdonk en een biologische zachte geitenfeta van de puur geitenzuivelboerderij in Heusden. Het anijsachtige van de venkel gaat heel mooi met een zoete toets dus karamelliseer ze lekker even en serveer ze dan met lichtzoute, zachte geitenkaasfeta.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

  • 1 kleine venkel schoongemaakt en gesneden in 4 parten (houd het bladgroen apart ter garnering)
  • 40 gram verse ongezouten roomboter
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 120 gram geitenfeta verkruimeld
  • Zout en peper
  • 30 gram pijnboompitten
Recept Myra gekarameliseerde venkel

Bereidingswijze:

1. Smelt de boter samen met 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Zodra de boter is gesmolten en stopt met schuimen mogen de venkel parten erin. Bak de parten in ongeveer 3 minuten per kant rondom mooi bruin. Probeer de venkel gewoon te laten liggen in plaats van ze met een spatel steeds te verplaatsen. Zo gaat het het snelst. Geloof me maar.

2. Haal de venkel na een minuut of 9 uit de pan en zet apart. Voeg nu 2 eetlepels suiker, een theelepel venkelzaad, peper en zout toe. Schud de pan om alles gelijkmatig in de pan te verdelen en de suiker zachtjes op te laten lossen.

Myra Madeleine
TIP:

"Snijd de stengels van de venkel in dunne plakjes en gebruik ze in een salade."

3. Leg de venkel terug in de pan en laat de parten in een minuut of 4 rondom goed karamelliseren. Plaats nu op elk BrabanDISH bordje 1 venkelpartje, verkruimel de geitenfeta eroverheen, maak af met de geroosterde pijnboompitten, wat bladgroen van de venkel en proef het nieuwe bourgondisch!

Smakelijk!

Myra Madeleine
Myra

"Benieuwd hoe ik tot dit heerlijke recept ben gekomen? In mijn blog vertel ik je meer over de boerderijwinkel waar ik deze lokale producten ophaalde en deel ik tips over koken met ingrediënten van Brabantse bodem."

Scroll terug naar boven