Steak tartaar, één van de absolute klassiekers onder de voorgerechten, die het in miniversie, ook goed doet als amuse! Gemaakt met rauw vlees en ei. Je houdt ervan of helemaal niet. Ik ben er dol op, mits het gemaakt is met de allerbeste ingrediënten die je kunt vinden, goede smaakmakers en natuurlijk mals vers goed vlees, want dat is essentieel bij zo’n mooi gerechtje als deze. En daar hoef ik als Brabantse niet ver voor van huis!
Ik koos dankzij Brabants Streekgoed voor een prachtig mals stuk rundvlees van Boer Corné uit Goirle, kakelverse scharreleieren rechtstreeks van de boerderij in Oirschot, mozzarella uit Boxtel gemaakt van verse waterbuffel melk, en knapperige, friszure winterpostelein uit het Brabantse Haaren.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten:
- 2x 150 gram malse Biefstuk
- 1 sjalotje
- Peper en zout
- 8 Mini buffelmozarella bolletjes
- 4 Eieren
- Winterpostelein
- Optioneel: radijs, sla, peterselie,..
Bereidingswijze:
1. Leg de biefstuk even een minuut of 30 in de diepvries en hak het vlees daarna fijn. Zelf houd ik er altijd wel van dat het vlees nog wat structuur houdt dus hak ik het niet te fijn maar kies vooral wat voor jou het beste werkt.
2. Snipper het sjalotje en meng deze door de gehakte biefstuk. Spoel de winterpostelein en hak deze ook fijn. Meng het sjalotje en winterpostelein naar eigen smaak door de gehakte biefstuk. Breng op smaak met peper en zout of serveer de peper en zout apart zodat je gasten zelf naar smaak peper en zout kunnen toevoegen.
3. Verdeel de biefstuk over vier kleine dresseerringen en duw zachtjes aan in de vorm. Haal de tartaar daarna weer voorzichtig uit de ringen. Leg ze elk op een Brabandish bordje en maak met een lepel een ondiep kuiltje bij elk tartaartje.
4. Splits de eieren en leg voorzichtig een eidooier in elk kuiltje. Dresseer met twee mini buffelmozarella bolletjes, eventueel radijs, sla, gehakte peterselie of nog wat winterpostelein en proef het nieuwe bourgondisch!
Smakelijk!