Verspillingsfabriek

Door: Redactie | Leestijd: 3 minuten

Van Reststromen naar Smakelijke Redden

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt vergroot, verwerkt, vervoerd, opgeslagen en verwarmd. Daar kost veel energie, die onze aarde opwarmt. Juist daarom is het zo belangrijk dat we allemaal zo min mogelijk eten verspillen ontmoeten. 

Gelukkig zijn er verschillende partijen die zich hier druk maken om te maken en in actie te komen. Zo vind je in het Brabantse Veghel De Verspillingsfabriek: een bijzondere plek waar voedselverspilling op creatieve wijze laat zien dat wat voor de één afval is, voor de andere een waardevolle grondstof kan zijn. Het resultaat? Heerlijke soepen, sauzen en andere producten die niet alleen goed smaken, maar ook goed doen.

In de Verspillingsfabriek in Veghel worden o.a. tomaten verwerkt in soep en sauzen

Waardevol afval

Het idee achter De Verspillingsfabriek is simpel maar krachtig: voedsel dat normaal gesproken zou worden weggegooid, krijgt hier een tweede leven. Dit zijn producten die anders verspild zouden moeten worden, bijvoorbeeld omdat ze niet voldoen aan de strikte eisen van supermarkten of omdat er krachtig te veel van wordt geproduceerd.

In plaats van deze producten af ​​te schrijven, worden ze door De Verspillingsfabriek verwerkt tot volledige soepen of sauzen. Zo verminder je verspilling en gebruik je ingrediënten met waardevolle investering op een goede manier. Elk jaar worden zo duizenden tonnen voedsel van de afvalberg verdiend.

"We verspillen niets. Geen groente, geen fruit en zeker geen mensen."

Scroll terug naar boven