Den Food Bosch

Door: Redactie | Leestijd: 3 minuten

Een divers en zelfvoorzienend ecosysteem

Den Food Bosch is een voedselbos in Sint-Michielsgestel, vlakbij Den Bosch, waar op een duurzame en natuurlijke manier voedsel wordt geproduceerd. Het voedselbos is gebaseerd op het idee dat we kunnen leren van de natuur en zo een gezonde,veerkrachtige omgeving kunnen creëren die ons voorziet van allerlei soorten voedsel. Anders dan in de traditionele landbouw, waar vaak monoculturen worden verbouwd en veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, streeft men in een voedselbos naar een divers, zelfvoorzienend ecosysteem.

Den Food Bosch van bovenaf gezien

Wat gebeurt er in Den Food Bosch?

In Den Food Bosch wordt op zo'n 2 hectare grond gewerkt aan een gezonde, biodivers eomgeving. Het voedselbos bestaat uit verschillende lagen van planten en bomen, net als in een natuurlijk bos. Deze lagen bestaan uit hoge bomen (zoals fruit-en notenbomen), struiken (zoals bessenstruiken), klimplanten, kruidachtige planten,bodembedekkers en wortelgewassen. Door deze lagen slim te combineren, wordt er een ecosysteem gecreëerd waarin planten elkaar versterken en de bodem vruchtbaar blijft zonder kunstmatige bemesting.

Oogst

Den Food Bosch levert een grote diversiteit aan gezonde producten. Ieder jaar zijn er meer soorten te oogsten, en nemen de opbrengsten toe. Deels gaan die naar lokale restaurants en deels verwerken ze de oogst zelf. Het voedselbos levert niet alleen voedsel zoals fruit, noten, kruiden en groenten, maar biedt ook een plek voor allerlei soorten insecten, vogels en andere dieren. Hierdoor draagt het bij aan biodiversiteit en een gezonde bodem.

Rondleidingen

Naast het telen van voedsel richt Den Food Bosch zich ook op educatie. Ze organiseren rondleidingen, workshops en lezingen om mensen bewust te maken van duurzame voedselproductie en het belang van biodiversiteit. Zo leren bezoekers hoe een voedselbos kan bijdragen aan de oplossing van actuele problemen zoals klimaatverandering, uitputting van de bodem en verlies van biodiversiteit.

Waarom voedselbossen?

Voedselbossen, zoals Den Food Bosch, spelen een cruciale rol in het verduurzamen van onze voedselproductie. Dat is om verschillende redenen belangrijk voor een toekomstgerichte voedselproductie:

  1. Duurzaamheid: Voedselbossen hebben weinig externe inputs nodig. Ze vragen geen kunstmest, pesticiden of zware machines, waardoor ze minder schadelijk zijn voor het milieu.
  2. Biodiversiteit: In een voedselbos werken verschillende planten, bomen en dieren samen in een complex ecosysteem. Dit bevordert de biodiversiteit, die essentieel is voor een gezonde natuur en ons voortbestaan.
  3. Bodemverbetering: De bodem in een voedselbos raakt niet uitgeput, omdat het systeem natuurlijk wordt opgebouwd en afgebroken. Dit zorgt voor vruchtbare grond op de lange termijn.
  4. Klimaatadaptatie: Voedselbossen slaan CO₂ op in de bodem en in planten. Ze helpen daarmee de opwarming van de aarde tegen te gaan en dragen bij aan een stabieler klimaat.
Scroll terug naar boven