Ontmoet Oscar de Vries

Door: Maaike de Reuver | Leestijd: 2 minuten

Oscar de Vries bracht de uitstoot van 10.000 foodproducten in kaart - 'Mijn ondernemersdroom is niet rijk worden, maar impact maken'

Biologisch of vega? Tomaten uit Nederlandse kas of uit de Spaanse volle grond? Wat is er duurzamer? Dat wil de Brabantse ondernemer Oscar de Vries in kaart brengen met zijn start-up Yopla. Op ingrediëntniveau berekent hij de klimaatimpact van producten. Op die manier hoopt hij de voedselindustrie transparanter te maken, en eerlijker, en duurzamer. Hij bracht inmiddels de life cycle assessment van ruim 10.000 foodproducten in kaart.

Oscar de Vries helpt met zijn start-up Yopla bedrijven om de klimaatimpact van hun producten in kaart te brengen. De Vries berekent samen met zijn klanten de levenscyclusanalyse per product. Daarin wordt alles meegewogen: van CO2-uitstoot tot watergebruik, van grondgebruik tot verpakking, van transport tot de hoeveelheid vitaminen en nutriënten die het product bevat. 

Yopla is op dit moment het enige bedrijf in Nederland dat zo specifiek op ingrediëntniveau deze impact in kaart kan brengen. Er zijn ook andere organisaties die impactdata berekenen, maar die doen dat meer in algemene berekeningen per product of productgroep.

Sinds de start in 2022 bracht Yopla de levenscyclusanalyse (LCA) van zo’n 10.000 producten in kaart. De Vries doet dat met een team van zes analisten. “Soms gaat het snel omdat er al veel data beschikbaar is, maar soms zijn we per product wel twee tot drie weken bezig.” De kosten per LCA variëren tussen enkele honderden tot enkele duizenden euro’s; afhankelijk van de tijd dat Yopla met het in kaart brengen van het product bezig is.

De ondernemersdroom van De Vries is dat consumenten bij ieder product dat ze kopen, kunnen zien wat daarvan de klimaatimpact is, zodat ze op basis daarvan duurzamere keuzes kunnen maken. “Het zou natuurlijk mooi zijn als dat onze data is, maar als er andere partijen zijn die dat nog slimmer, sneller, efficiënter en beter kunnen doen dan wij, is dat wat mij betreft helemaal prima. Mijn doel is niet om rijk te worden, mijn doel is impact maken”, aldus De Vries.

Quote

“Binnen productgroepen zijn er echter grote verschillen. Het ene product is het andere namelijk niet. Neem nou een tomaat. Een Spaanse tomaat in het seizoen heeft een lagere klimaatimpact dan een Nederlandse kastomaat, ook al moet de Spaanse tomaat nog verscheept worden. De productie van tomaten in Nederlandse kassen kost alsnog veel meer energie.”

Springplank voor voedselveranderaars

Yopla is onderdeel van het JUMP-programma, een acceleratorprogramma voor foodstart-ups georganiseerd vanuit Agrifood Capital. Ondernemers onder de 35 jaar met een duurzaam businessmodel kunnen zich jaarlijks aanmelden voor het programma.

Bron: Food Inspiration Magazine

Scroll terug naar boven